نرم‌افزار باران

صفر تا صد “حسابداری رستوران” + اشتباهات رایج

اصول حسابداری رستوران

حسابداری رستوران فرایند تفسیر و تجزیه ‌و تحلیل درآمد، گردش پول، موجودی کالا و صورت‌های درآمد یک رستوران است. به شما امکان می‌دهد تمام معاملات مالی تجارت خود را ثبت کرده و عملکرد آن را تعیین کنید. حسابداران حرفه ای توصیه می کنند که حتی قبل از راه اندازی رستوران خود فرایند حسابداری آن را آغاز نمایید. حسابداری رستوران شامل موارد زیر می‌شود:

  • دفترداری عمومی
  • مدل سازی کسب‌وکار
  • آنالیز مالی
  • بودجه‌بندی و پیش‌بینی بودجه
  • تجزیه‌وتحلیل هزینه‌ها، محاسبه هزینه کالاهای فروخته شده، محاسبه نسبت هزینه به فروش
  • محاسبه هزینه‌های نیروی کار حقوق و دستمزد
  • تهیه گزارش‌های فروش روزانه و گزارش مالی
  • تهیه صورت‌های مالی مانند صورت سود و زیان P&L و ترازنامه مالیاتی
  • متوازن‌سازی حساب‌ها
  • بستن سال مالی
  • تنظیم و ارسال گزارش صورت معاملات فصلی
  • رسیدگی به بدهی‌‌ها پرداخت‌ها
  • مغایرت‌گیری

اصول حسابداری رستوران

 

استخدام حسابدار یا برون‌سپاری

استخدام حسابدار یا برون سپاری

حسابداری برای هر کسب‌وکاری ضروری است و دیدگاه‌های مختلفی در مورد روش صحیح انجام این کار وجود دارد. می‌توانید یک حسابدار استخدام کنید یا امورتان را برون‌سپاری کنید و از مزایای برون‌سپاری بهره‌مند شوید اما روش صحیح کدام‌یک از اینهاست؟

هریک از این گزینه‌‌ها جوانب مثبت و منفی خودشان را دارند خصوصا با توجه به اینکه چه شخص یا تیمی را برای این کار انتخاب می‌کنید.

اگرچه استخدام حسابدار مزایای خودش را دارد اما با مشکلات جدی نیز روبرو می‌شوید. در حالی که اگر یک حسابدار یا تیم حسابداری استخدام کنید می توانید از مزایای آن بهره‌مند شوید. در اینجا برخی از رایج‌ترین مشکلات کسب‌وکارهایی را که حسابدار استخدام می‌کنند، بیان می‌کنیم:

 

مشکلات استخدام حسابدار

  • هزینه ی زیاد: با اضافه کردن یک کارمند تمام وقت، هزینه‌های بسیاری را متحمل خواهید شد. نه تنها مجبور به پرداخت حقوق و دستمزد وی خواهید شد بلکه سایر هزینه‌‌ها نظیر بیمه، فضای اداری، رایانه و تجهیزات اداری، آموزش مداوم را نیز باید در نظر بگیرید. وقتی این هزینه‌‌ها را با هزینه برون‌سپاری مقایسه کنید، متوجه خواهید شد که برون‌سپاری بسیار مقرون به صرفه است.
  • صرف زمان برای استخدام نیرو: آگهی کردن فرصت شغلی، مصاحبه با نامزدها، آوردن آنها به شرکت و سپس آموزش به فرد در مورد سیستم‌‌ها و رویه‌ها، وقت‌گیر است. اما یک تیم حسابداری با استفاده از منابع خارجی قبلاً امتحان خود را پس داده است. هنگام انتخاب برون‌سپاری نیازی به نگرانی در مورد آموزش مداوم ندارید.
  • اتلاف وقت کاری: هر صاحب کسب‌وکاری امیدوار است که کارمندان در طول روز عملکرد بهینه داشته باشند. اما واقعیت این است که وقتی کسی را استخدام می‌کنید، بازدهی را انتخاب نمی‌کنید. اما از آن طرف، حسابداران برون‌سپاری شده فقط هزینه دریافت می‌کنند که برای کسب‌وکار شما صرف کرده اند، بنابراین نیازی نیست نگران هزینه‌های غیرضروری اتلاف وقت باشید.
  • کیفیت پایین کار: حسابداری رستوران ساده نیست. فرد باید مهارت‌های ریاضی، توجه به جزئیات و تجربه در صنعت رستوران را داشته باشد. یک حسابدار داخلی، تجربه یک تیم حسابداری را ندارد. در نتیجه، ممکن است با مشکلات کیفی و حتی اشتباهات پرهزینه‌ای روبرو شوید، که اغلب در دفاتر حسابداری روی می‌دهند. برون‌سپاری به این معنی است که شما از یک تیم متخصص با دانش در مورد حسابداری در شرایط مختلف خدمات می‌گیرید.
  • کاهش یا افزایش بار کاری: ممکن است کار کافی برای مشغول نگه داشتن حسابدارتان نداشته باشید. این بدان معنی است که ساعت‌های زیادی در طول هفته به هدر می‌رود. یا اینکه تجارتتان به سرعت در حال رشد است به طوری که فرد قادر به ادامه کار نیست… و تنها راه‌حل استخدام کمک حسابدار است. باید مطمئن باشید که خدمات حسابداری شما می‌تواند متناسب با نیازهای شرکت شما باشد، به همین دلیل برون‌سپاری می‌تواند با رشد تجارت شما در آینده تنظیم شود و سودمند باشد.

همانطور که می‌بینید، استخدام یک حسابدار زمان و هزینه بسیاری به کسب‌وکار شما وارد می‌کند. اگر می‌خواهید پس‌انداز کنید و کیفیت خدمات مالی دریافتی‌ را بهینه کنید، برون‌سپاری کارتان به حسابدار یا تیم حسابداری ممکن است راه‌حل مناسبی برای تجارت شما باشد.

مزایای برون‌سپاری حسابداری رستوران

مواردی که در بالا ذکر شد نشان می‌دهد که چگونه برون‌سپاری می‌تواند یک راه‌حل برای حل مشکلاتی باشد که با استخدام حسابدار ممکن است روی دهد. مزایای برون‌سپاری فراتر از اطلاعات ذکر شده در این مقاله است. در اینجا گزیده‌ای از مزایای برون‌سپاری بیان می‌شود:

  • هزینه آنچه را که نیاز دارید پرداخت می‌کنید: یکی از مهم‌ترین مزایای برون‌سپاری، پولی است که پس‌انداز می‌کنید. حسابداری برون‌سپاری به جای تعهد در قبال هزینه حقوق تمام وقت، به شما امکان پرداخت هزینه‌های مورد نیاز خود را می‌دهد. به عنوان مثال، ممکن است یک برنامه خدمات ماهانه انتخاب کنید که شامل دفترداری، پرداخت حقوق و دستمزد باشد. اگر خارج از چارچوب مشخص شده به خدمات حسابداری اضافی نیاز دارید، می‌توانید هزینه مورد نیاز را پرداخت کنید. این روش در هزینه شما بسیار صرفه‌جویی می‌کند. هنگام برون‌سپاری، می‌دانید که دقیقاً چه مبلغی را پرداخت می‌کنید و دلیلی ندارد که برای زمان یا خدماتی که ماهانه مورد نیاز نیست هزینه اضافی بپردازید.
  • دانش و تخصص: هنگامی که در حال کار با یک تیم حسابداری خارج از سازمان هستید، شما یک تیم متشکل از متخصصانی دارید که دارای مهارت‌های بسیار متنوعی در صنعت رستوران هستند. تجربه چندین ساله بیش از تخصصی است که می‌توانید از یک کارمند واحد کسب کنید. همچنین هزینه و زمان لازم برای کسب این مهارت‌های تخصصی را در نظر بگیرید. آموزش کارکنان داخلی برای توسعه مهارت‌های مالی مورد نیاز و مورد نظر شما می‌تواند یک بار عظیم باشد.
  • گستردگی مقیاس تجارتتان در آینده: می‌توانید اطمینان داشته باشید که با رشد شرکت شما با گذشت زمان، سیستم حسابداری شما مقیاس‌پذیر می‌شود. یک کارمند داخلی فقط چندین ساعت از وقتش را در شبانه‎‌روز در اختیار شما قرار می‌دهد، به این معنی که شما در نهایت با محدودیت‌هایی در کارش روبرو خواهید شد. اگر پیش بینی می‌کنید که شرکت شما به رشد خود ادامه دهد، داشتن یک تیم حسابداری که می‌توانند در تلاش‌های تجاری شما کمک کنند، می‌تواند ارزشمند باشد.
  • رستوران خود را مدرن کنید

    همه فرایندهای رستورانتان را مانند منوی دیجیتال، فروش، حسابداری، باشگاه مشتریان و…

    به نرم افزار رستوران باران بسپارید. 

  • دسترسی همیشگی به حسابدار: وقتی حسابدارتان بیمار است یا در تعطیلات می‌رود، به این معنی است که شما دیگر از حمایت یک متخصص امور مالی برای نیازهای شغلی خود برخوردار نیستید. از طرف دیگر، هنگام کار با یک تیم حسابداری برون‌سپاری شده، لازم نیست نگران مشکلات پیش آمده در کسب‌وکارتان باشید. اگر یک نفر به دلایل شخصی از کامپیوتر دور باشد، همیشه سایر اعضای تیم هستند که می‌توانند در گزارش‌های مالی و حساب‌های شما کمک کنند.
  • به حداقل رساندن خطر کلاهبرداری: اگر می‌خواهید خطر کلاهبرداری و سرقت را به حداقل برسانید، تلاش تیمی ضروری است. گذاشتن یک نفر در شرکت شما برای نظارت بر کلیه جزئیات مالی به معنای این است که ممکن است در معرض سرقت غیرقابل شناسایی باشید. بهترین راه برای جلوگیری از کلاهبرداری و احتمال سرقت پول توسط یک نفر این است که چندین نفر ناظر پروژه باشند.

روش‌های حسابداری رستوران

وقتی نوبت به روش‌های حسابداری می‌رسد، صاحبان و مدیران رستوران‌‌ها می‌توانند روش نقدی یا تعهدی را انتخاب کنند. رستوران‌هایی که درامد سالانه آنها بیش از 20 میلیارد تومان است باید از روش تعهدی استفاده کنند، رستوران‌هایی که درامد کمترین از این مقدار دارند می‌توانند روش دلخواه خود را انتخاب کنند. حسابدار رستوران که مسلط به استانداردهای حسابداری باشد می‌تواند بهترین روش را انتخاب کند.

  • روش نقدی

روش نقدی رایج‌ترین روش حسابداری برای رستوران‌‌ها است زیرا مشتریان بلافاصله هزینه غذا و خدمات خود را پرداخت می‌کنند. این بدان معناست که آنها بعداً به شما بدهکار نمی‌شوند. همچنین به این معناست که رستوران‌‌ها احتمالاً مانده حساب قابل دریافت ندارند. با استفاده از این روش، فعالیت‌ها به سادگی هنگام دریافت وجه ثبت می‌شوند. گرچه این ممکن است ساده‌ترین روش برای رستوران‌‌ها باشد، اما لزوما دقیق‌ترین نیست.

در این روش درامدها به محض ریخته شدن به حساب بانکی شما ثبت می‌شوند با این وجود، پیگیری درآمد قبل از محاسبه هزینه‌‌ها باعث می‌شود رستوران شما سودآورتر از آنچه در واقع است، به نظر برسد.

  • روش تعهدی

از طرف دیگر، اگر درامد کسب شده نقدی نباشد و هزینه‌ای پرداخت نشده باشد، حساب‌ها به روش تعهدی ثبت می‌گردند. این روش دید دقیق‌‌تری از چگونگی ایجاد هزینه‌‌ها و درآمد حاصل از آن ایجاد می‌کند همچنین به رستوران‌دار‌‌ها درک دقیق‌‌تری از درآمد و هزینه‌هایشان می‌دهد.

اشتباهات رایج در حسابداری رستوران

خطاهای بسیاری در حسابداری رستوران ممکن است رخ دهد، به خصوص اگر حسابدارتان سابقه مالی نداشته باشد. برخی از این خطاها عبارت‌اند از:

  • اشتباهات رایج دفترداری نظیر وارد کردن داده‌های اشتباه
  • مشکلات موجود در حساب‌های قابل پرداخت
  • عقب ‌انداختن فاکتورهای فروشنده و جمع‌شدن فاکتورها
  • فراموش‌ کردن مغایرت‌گیری حساب‌ها
  • فواصل طولانی دوره حسابداری
  • پشتیبان (Backup) ‌نگرفتن از داده‌های نرم‌افزاری
  • وارد نکردن صحیح هزینه‌های غذا و نوشیدنی

اشتباهات رایج در حسابداری رستوران

مزایای استفاده از صندوق و نرم‌افزار رستورانی

آیا قبلاً از سیستم صندوقداری استفاده کرده‌اید؟ یا هنوز در فکر تغییر صندوق دستی به نرم افزارهای مدرن رستورانی هستید؟

استفاده از نرم‌افزار رستوران بهبود مدیریت موجودی، بهینه‌سازی فرآیندهای سفارش‌دهی و اجرایی، و افزایش بهره‌وری کارکنان را فراهم می‌کند. این ابزارها می‌توانند به کاهش هدر رفت مواد اولیه، بهبود تجربه مشتری و افزایش سرعت سرویس کمک کرده و در نتیجه حاشیه سود رستوران را بهبود بخشیده و رشد رستوران را تسریع کنند.

صندوق فروشگاهی نقطه‌ای است که معاملات شما در آن انجام می‌شود. از طریق صندوق‌دار می‌توانید بفهمید کدام یک از اقلام شما فروش خوبی دارد و کدام یک نه. ممکن است به علت عدم نظارت بر کارکنان، یا عدم استفاده از نرم‌افزار رستوران ضرر بسیاری متحمل شوید. همین امر باعث می‌شود بسیاری از مشاغل عمده‌فروشی و خرده‌فروشی حتی اگر کسب‌وکار آنها هنوز در رده‌های کوچک و متوسط ​​طبقه‌بندی شود، صندوق رستورانی برای خودشان نصب و اجرا کنند. علاوه بر این خرید نرم‌افزار رستوران مزایای دیگری دارد که به برخی از آنها اشاره می کنیم:

  • سهولت استفادهنرم افزار صندوق فروشگاهی

همانطور که روزهای استفاده از فناوری آنالوگ به سر آمده، صندوق و نرم افزارهای رستورانی نیز جای صندوق‌های سنتی دستی را گرفته‌اند. امروز همه چیز دیجیتال است و همه ابزارها لمسی شده است. استفاده از یک صفحه لمسی جزو ذات همه ما شده است. با یک رابط بصری، یادگیری نرم افزار صندوق رستورانی برای کارکنان ساده است. این امر که منجر به کوتاه‌شدن زمان آموزش می‌شود و به آنها کمک می‌کند تا در مجموع بازده بیشتری داشته باشند.

  • دقت بیشتر

صندوق رستورانی با استفاده از رابط کاربری آسان و صفحه لمسی، تمام اطلاعاتی را که همکاران فروش و صندوقداران شما نیاز دارند در دسترس آنها قرار می‌دهد. این سیستم با داده‌های به‌روز، دقت را در کل کار شما بهبود می‌بخشد. و خطر خطای انسانی را کاهش می‌دهد.

  • افزایش کارایی

وقتی صندوقداران شما ابزار مناسبی برای نحوه کار آنها داشته باشند، عملکردش با کارآیی بیشتری انجام می‌شود. نمی‌توانید انتظار داشته باشید که یک نجار بدون چکش و میخ خانه‌ای بسازد، درست است؟ بنابراین اگر ابزار مناسب برای کار را به آنها نمی‌دهید – اسکنر بارکد و سیستم صندوق و نرم‌افزار رستورانی – نباید از کارمندان خود انتظار داشته باشید که زمان تسویه حساب را کاهش دهند.

همچنین بدون سیستم صندوق پول، باید مستقیماً بررسی کنید تا بفهمید کدام ‌یک از اقلام فروش خوبی دارند و کدام‌یک از آنها نه. اگر فروشگاه شما در دسته مشاغل کوچک یا متوسط ​​قرار بگیرد، مشکلی ایجاد نمی‌کند. اما با رشد کسب‌وکار شما، این روند قطعاً زمان‌بر و خسته‌کننده خواهد بود. با سیستم رستورانی می‌توانید تعداد فروش را مستقیماً از صندوق ثبت بررسی کنید. فقط با چند کلیک داده‌‌ها ارائه می‌شوند.

  • جلوگیری از کلاهبرداری کارکنان

کلاهبرداری و سوء‌استفاده کارکنان متداول‌ترین چیزی است که در مشاغل خرده‌فروشی روی می‌دهد. برای مقابله با این مسئله می‌توانید از سیستم صندوقداری استفاده کنید. سیستم صندوق‌داری می‌تواند با تطبیق تعداد اقلام فروخته شده با پول موجود در صندوق پول از سرقت جلوگیری کند. مزیت این سیستم این است که داده‌‌ها قابل دستکاری نیستند زیرا به صورت ایمن در یک سرور ابری ذخیره می‌شوند.

  • کنترل موجودی

یکی از مزایای سیستم صندوقداری، قابلیت کنترل موجودی کالا است. این سیستم همچنین داده‌های موجودی به‌روز را به شما می‌دهد – کاری که حتی بهترین صندوق‌دارها نمی‌توانند آن را انجام دهند. با استفاده از سیستم صندوقدار می‌توانید هر کالایی را در فروشگاه و انبار خود ثبت کنید. وقتی کالایی از طریق صندوق به فروش می‌رسد، این سیستم به طور خودکار میزان موجودی انبار را به اندازه مبلغ فروخته شده کاهش می‌دهد.

  • مدیریت کارکنان

نرم افزار فروش زمانی را که صرف برنامه‌‌ها و اجرای برنامه می‌کنید به حداقل می‌رساند. همچنین این سیستم‌ها دارای قابلیت ثبت ساعت ورود به سیستم هستند، این سیستم با کنترل سطح دسترسی‌ها شما را قادر می‌سازد تا اطمینان حاصل کنید که هویت کارمند برای دسترسی به سیستم شما تأیید می‌شود این امر مانع از کلاه برداری‌های کارکنان می‌شود. همچنین برای مدیریت پیک های رستوران می توانید از این سیستم استفاده نمایید.

  • سهولت در گزارش‌گیری

می توانید فقط با چند کلیک گزارشی که می‌خواهید را بگیرد و مشاهده کنید. در حالی که اگر از صندوق‌های قدیمی استفاده ‌کنید، به این سادگی نخواهد بود. نه تنها ابتدا باید داده‌‌ها را جمع آوری کنید بلکه باید نوع داده‌هایی را که می‌خواهید در گزارش خود نمایش دهید مرتب کنید. با گزارش‌گیری از این سیستم، حتی در خانه یا مسافرت می‌توانید به گزارشات دسترسی داشته باشید. مهم نیست که کجا باشید، همیشه اطلاعاتی را که برای تصمیم‌گیری درمورد کسب‌وکار مبتنی بر داده نیاز دارید، در اختیار خواهید داشت.

  • تجزیه ‌و تحلیل متمرکز تجارتتان

اگر می‌خواهید کسب‌وکار شما در میان یک رقابت شدید زنده بماند، تجزیه‌وتحلیل تجارت ضروری است. بدون تجزیه‌وتحلیل، برای شما غیرممکن است که بدانید شغلی که اداره می‌کنید سودآور است یا ضرر می‌کند. سیستم صندوقدار می‌تواند انجام تجزیه‌وتحلیل تجارت و تصمیم‌گیری در زمان مناسب را برای شما آسان کند. به عنوان مثال، در مواقعی که به دلیل کم شدن موجودی، یا نگه داشتن تخفیف برای افزایش فروش، نیاز به سفارش مجدد اقلام دارید، سیستم به کمک شما می آید.

  • ساده‌سازی حسابداری

سیستم صندوق رستورانی به ساده‌سازی فرایند حسابداری کمک می‌کند. صندوق‌های پول به سبک قدیمی حسابداران را مجبور می‌کند صدها رسید را مرتب کنند، اما با این سیستم‌ها می‌توانید گزارش‌‌ها را چاپ کنید و در بسیاری از موارد، مستقیماً به نرم‌افزار حسابداری خود داده وارد کنید.

نتیجه

همانطور که همه ما می‌دانیم، فناوری انجام کار را برای انسان آسان می‌کند. این مورد همچنین برای سیستم صندوقداری نیز صدق می‌کند. سیستم صندوق‌داری و نرم‌افزار رستورانی با داده‌‌ها و اطلاعات مختلفی که ارائه می‌دهند باعث می‌شود صاحبان مشاغل تجارت خود را راحت‌تر انجام دهند.

نحوه ثبت حسابداری در رستوران

اگه در یک رستوران فعالیت کرده باشید می دانید که ثبتهای حسابداری رستوران از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. ثبت دارایی های رستوران، ثبت حواله های ورودی و خروجی از انبار، ثبت سندهای حسابداری، ثبت چک های پرداختنی و دریافتنی، ثبت حقوق و دستمزد کارکنان، آشپزها و پیک های رستوران و … از مواردی هستند که باید به درستی در یک سیستم حسابداری رستوران ثبت شوند تا حسابدار بتواند امور مالی رستوران را مدیریت نماید.

نحوه محاسبه قیمت تمام شده یک پرس غذا

یکی از مهم ترین دغدغه های یک مدیر یا حسابدار رستوران نحوه محاسبه قیمت تمام شده یک پرس غذا است. چون تا زمانی که شما قیمت تمام شده یک پرس غذا را ندانید نمی توانید سود و زیان رستوران خود را به درستی محاسبه کنید.

محاسبه هزینه تمام شده غذا

هزینه غذا چیست؟

هزینه غذا نسبت هزینه مواد اولیه به درآمد حاصل از فروش مواد غذایی با استفاده از این مواد تشکیل دهنده است. این معیار همیشه به صورت درصد نمایش داده می‌شود. هزینه غذا چشم‌اندازی نسبت به سودآوری یک رستوران فراهم می‌کند. این عدد برای تعیین قیمت استفاده می‌شود و به تعیین کیفیت یک تجارت کمک می‌کند.

چرا هزینه غذا مهم است؟

حفظ نسبت مناسب هزینه غذا به شما کمک می‌کند تا اقلام خود را به درستی قیمت‌گذاری کرده و سود خود را به حداکثر برسانید. هزینه غذا همچنین به شما امکان می‌دهد در برابر تغییر در فروش رستوران واکنش نشان دهید و قیمت، سفارش و پیشنهادات را به صورت لحظه‌ای تنظیم کنید.

چگونه هزینه غذا را محاسبه کنید؟

مرحله 1: میزان موجودی استفاده شده را تعیین کنید.

مرحله 2: فروش کل را پیدا کنید.

مرحله 3: از فرمول هزینه غذا استفاده کنید.

فرمول هزینه غذا:

هزینه غذا = (موجودی پایان یافته – خریدها + موجودی اولیه)

فرمول محاسبه قیمت تمام شده یک پرس غذا

لیست هزینه‌های رستوران

با اطلاع از محاسبه دقیق هزینه‌های خود می‌توانید تصمیات استراتژیکی در خصوص تخفیف‌ها، و پیشنهادهای ویژه اتخاذ کنید. برخی از این هزینه‌ها عبارت‌اند از:

  • حقوق و دستمزد کارکنان
  • هزینه اجاره مکان
  • هزینه‌های انبارداری و حمل‌ونقل
  • هزینه مواد اولیه
  • هزینه تبلیغات
  • هزینه‌های متفرقه نظیر قبوض برق، گاز و…

صورت سود و زیان

آگاهی از میزان سود کسب‌وکار بسیار حائز اهمیت است. برای اینکه از میزان سودی که کسب می‌کنید اطلاع داشته باشید باید میزان درامد حاصل از فروش غذا‌‌ها و نوشیدنی‌‌ها را محاسبه کنید. این امر به شما کمک می کند تا در هنگام ضرردهی از این موضوع مطلع شوید همچنین به مدیران کمک می‌کند تا تصمیمات استراتژیکی در خصوص مدیریت تولید، بهبود خدمات و… اخذ کنند.

تعریف صورت سود و زیان:

یک گزارش مالی است که درآمد و هزینه‌های انجام شده طی یک دوره مشخص، معمولاً یک دوره سه ماهه یا سال مالی را خلاصه می‌کند. می‌توان از صورت سود و زیان برای محاسبه معیارهای مختلفی از جمله حاشیه سود ناخالص، حاشیه سود عملیاتی، حاشیه سود خالص و نسبت عملیاتی استفاده کرد. صورت سود و زیان به همراه ترازنامه و صورت جریان وجوه نقد، نگاهی عمیق به عملکرد مالی شرکت می‌اندازد.

تفاوت بین صورت سود و زیان و ترازنامه چیست؟

در حالی که صورت سود و زیان درآمد، هزینه و سودآوری یک شرکت را در طی یک دوره زمانی نشان می‌دهد، ترازنامه تصویری از دارایی‌‌ها و بدهی‌های شرکت را از تاریخ مشخص ارائه می‌دهد. به طور معمول، ترازنامه آخرین روز سال مالی شرکت ارائه می‌شود. سرمایه‌گذاران از ترازنامه برای درک قدرت مالی شرکت و مقایسه مقدار و کیفیت دارایی‌های آن با بدهی‌های آن استفاده می‌کنند.

فرمول محاسبه سود و زیان:

سود دوره مالی = میزان درآمد‌های دوره مالی – هزینه‌های دوره مالی

زیان دوره مالی = میزان هزینه‌های دوره مالی – درآمد‌های دوره مالی

حقوق و دستمزد

حسابداری حقوق و دستمزد به محاسبه ساعات کار کارکنان، میزان اضافه کای، مرخصی‌ها و روزای غیبت، محاسبه مزایا (عیدی، پاداش، حق اولاد و…) کارکنان می‌پردازد.

برخی از وظایف حسابدار عبارت‌اند از:

  • کسب اطلاع از قرارداد کارکنان و ثبت اطلاعات عملکردی آنها
  • محاسبه حقوق
  • آگاهی از افزایش حقوق‌‌ها در سال جدید
  • تنظیم و ثبت فیش حقوقی کارکنان
  • محاسبه سود سالانه
  • بررسی کسورات بیمه، مالیات
  • و…

در نظر بگیرید برای اینکه بدانید محاسبه حقوق و دستمزد چگونه انجام می‌شود باید از قوانین حقوق و دستمزد و مفاد قانون کار اطلاع داشته باشید.

مدیریت موجودی کالا

خرید بیش از حد موجودی می‌تواند خسارات عمده‌ای به دنبال داشته باشد و ثبت سفارش بیش از موجودی انبار ممکن است یک شرکت نوپا را دچار مشکل کند. مدیریت موجودی کالا به کسب‌وکارها اجازه می‌دهد تا از این خطر جلوگیری کنند. برای مدیریت موجودی موفق و بهینه بهتر است از یک سیستم مدیریت موجودی بهره بگیرید. سیستم مدیریت کالا و دارایی ها مزایای متعددی دارد برخی از این مزایا عبارت‌اند از:

  • کنترل موجودی قبل از اتمام
  • کارتکس کامل کالا
  • انبارگردانی
  • ثبت سند اقلام هدر رفت
  • اطلاع از ارزش ریالی و تعدادی کالاهای موجود در انبار

روش ثبت موجودی کالا‌‌ها دو گونه است:

الف) روش دائمی:

این روش همانطور که از نامش پیداست، مربوط به پیگیری موجودی «به طور دائمی» است در این روش، مدیران انبار پیوسته مانده موجودی کالا را ردیابی می‌کنند، به این معنی که موجودی انبار هر بار که کالایی از طریق هر نقطه فروش دریافت یا فروخته می‌شود، به طور خودکار به روز می‌شود.

این روش، هزینه کالای فروخته شده برای هر فروش را محاسبه می‌کند و یک ورودی در سیستم برای هزینه کالاهای فروخته شده با هر معامله فروش ثبت می‌کند. تا آنجا که به حسابداری مربوط می‌شود، محاسبات موجودی دائمی بر اساس سه پارامتر انجام می‌شود:

  1. تغییرات موجودی در زمان واقعی
  2. تغییرات ناشی از هدررفت یا استهلاک موجودی کالا
  3. سرقت یا جمع‌شدگی موجودی کالا

داده‌های به‌روز مهمترین پارامتر مورد توجه در روش سیستم موجودی دائمی است و تغییرات موجودی به دلیل دور ریختن، استهلاک و سرقت یا…، در انتها هنگام حسابداری به صورت دستی تنظیم می‌شوند.

فرمول موجودی دائمی:

موجودی پایان یافته = استفاده شده‌ها – رسیدها + موجودی اولیه (معمولاً با شمارش فیزیکی)

کسبوکارهای بزرگ با چندین انبار و مقدار زیادی موجودی کالا معمولاً به روش موجودی دائمی متوسل می‌شوند. بااین‌حال، مشاغلی که به دنبال رشد سریع هستند نیز می‌توانند از این روش برای ردیابی موجودی استفاده کنند.

ب) روش دوره‌ای:

یکی از ساده‌ترین و قدیمی‌ترین روش‌های مدیریت موجودی است. سیستم موجودی دوره‌ای، مانند نام آن، پس از یک بازه زمانی مشخص، تعداد موجودی «دوره‌ای» را محاسبه می‌کند. این دوره‌ها را می‌توان با توجه به نظر شما تعیین کرد. ممکن است از چند ساعت تا ماهانه تا سالانه باشد.

برخلاف سیستم موجودی دائمی، در روش موجودی دوره‌ای، هر بار که خریدی انجام می‌شود، موجودی پیگیری نمی‌شود. در اینجا، موجودی کالا در ابتدا و انتهای دوره حسابداری کنترل می‌شود. در این روش یک هزینه کالای فروخته شده در پایان ماه برای همه اقلام براساس موجودی اولیه + تمام خریدها محاسبه می‌شود و با هر معامله فروش هزینه کالاهای فروخته شده ثبت نمی‌شود.

روش ادورای معمولاً در کسب‌وکارهای کوچکی استفاده می‌شود که موجودی زیادی برای ردیابی ندارند و همچنین کالاهایی با ارزش قیمتی پایین می‌فروشند. در روش ثبت ادواری برخلاف روش دائمی امکان کنترل لحظه به لحظه موجودی وجود ندارد.

کدینگ حسابداری رستوران

اختصاص شماره به هر حساب را کدینگ حسابداری می‌گویند و برای دسته‌بندی اطلاعات مالی و طبقه بندی عملیات حسابداری و گزارش گیری آسان و درک بهتر از کدینگ حساب استفاده می‌شود.

حساب‌ها در حسابداری به گروه، کل، معین و تفضیلی تقسیم می گردد.

بطور کلی 9 گروه اصلی در حسابداری به شرح زیر می باشد:

  1. دارایی جاری
  2. دارایی غیر جاری
  3. بدهی جاری
  4. بدهی غیر جاری
  5. حقوق صاحبان سهام (سرمایه)
  6. در آمد یا فروش
  7. بهای تمام شده کالای فروش رفته
  8. هزینه
  9. حساب کنترلی

به طور مثال اگر بخواهیم کد حسابداری به صندوق مرکزی اختصاص دهیم این حساب جزء دارایی جاری (1)، وجوه نقد (11)، صندوق (1101)، صندوق مرکزی (110101) نشان داده می‌شود.

پس صندوق مرکزی در سیستم با کد حسابداری (110101) شناخته خواهد شد.

معمولا برای رستوران از گروه‌های زیر برای کدینگ حسابداری استفاده می شود:

  • دارایی جاری
    • صندوق
    • بانک
    • حساب دریافتنی و اسناد دریافتنی
  • بدهی جاری
    • حساب پرداختنی و اسناد پرداختنی
  • درآمد یا فروش محصولات
  • بهای تمام شده کالای فروش رفته
  • هزینه

فیلم های آموزشی حسابداری رستوران

تعداد زیادی فیلم آموزشی حسابداری رستوران در آپارات وجود دارد که برای نمونه یک مورد را برای شما تهیه کرده ایم. سایر فیلم ها در سایت آپارات قابل مشاهده است.

معرفی کتاب های آموزشی حسابداری رستوران

برای خیلی از افراد مطالعه کتاب راحت تر از فیلم و یا وبسایت است. لذا ترجیح می‌دهند به سراغ کتاب های آموزش حسابداری بروند. از این رو در این مقاله به معرفی چند کتاب می‌پردازیم:

  1. کتاب شاه کلید شخصی حسابداری: نوشته ی میثم حاجی محمدی
  2. کتاب کاربردی‌ترین مطالب و نکات حسابداری و مالیاتی ویژه بازار کار: نوشته سجاد امدادی
  3. کتاب حسابداری ویژه بازار کار: نوشته سینا چال اشتری

سخن پایانی

در آخر اینکه حسابدار باید با توجه به مجموعه‌ای که در آن مشغول به کار است، روش مناسب و اصولی را برگزیند تا بتواند زمان گزارش‌گیری صورت مالی را کاهش داده و دقت آن را نیز افزایش دهد.

Summary
Review Date
Reviewed Item
س
Author Rating
31star1star1stargraygray

20 در مورد “صفر تا صد “حسابداری رستوران” + اشتباهات رایج”

  1. رضا احمدیان

    مقاله خوبی بود ولی چون یه مقدار طولانی بود یه سری قسمت هاش رو سریع ازش رد شدم ولی در کل خوب شرح دادین موضوع رو

    1. ادمین سایت

      سلام جناب احمدیان. به واسطه گسترده بودن موضوع حسابداری رستوران ما سعی کردیم توی یک پست همه جوانب رو بررسی کنیم تا این مطلب تبدیل به یک راهنمای جامع برای رستوران دار ها و حسابداران رستوران ها باشه.
      ممنون که وقت گذاشتید و مقاله رو بررسی کردید.

    1. ادمین سایت

      سلام و عرض ادب. گروه باران از 7 ماه پیش به طور منظم در حال تولید مقاله های مفید در زمینه مدیریت و فروش رستوران هست. میتونید لیست این مقاله ها رو توی منوی بلاگ ببینید. غیر از این موارد اگه موضوع خاصی مد نظرتون هست حتما بفرمایید تا توی صف تولید محتوا قرار بدیم.

  2. بسیار عالی. کاش چند تا کتاب آموزش حسابداری رستوران هم معرفی کنید که دیگه مقاله کامله کامل بشه

    1. ادمین سایت

      بله حتما چند کتاب مفید و کاربردی در حوزه حسابداری رستوران هم اضافه میکنیم. مرسی بابت پیشنهاد خوب تون.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *