یکی از مهمترین بخشهای مدیریت رستوران، برندسازی است. گرچه سرو غذا و خدمات عالی ضروری هستند، هیچ چیز مانند توسعه یک برند موفق باعث افزایش فروش و سود رستوران نمیشود. اگر میخواهید رستوران شما از بقیه متمایز باشد، ایجاد یک برند شناختهشده یکی از بهترین راهها است. برخی از مطالعات نشان دادهاند که کسبوکارهایی با یک برند قوی، بالاترین نرخ حفظ مشتری را دارند. در این مقاله به مواردی میپردازیم که به هنگام توسعه برند خود باید در نظر بگیرید، مراحل برندسازی و عناصر آن و اینکه چگونه برندینگ میتواند بر شهرت رستوران و رابطه آن با مشتریان تأثیر بگذارد.
برند چیست؟
برند احساسی است که میخواهید مشتریانتان هنگام تعامل با کسبوکارتان داشته باشند. درواقع واکنش عمیق و درونی است که مردم با دیدن لوگوی شما یا پا گذاشتن به رستوران شما از خود نشان میدهند.
مراحل برندینگ رستوران چیست؟
1- با یک بیانیه ماموریت قوی شروع کنید
اولین گام در توسعه استراتژی برندسازی رستوران، تدوین بیانیه ماموریتی است که از این پس به عنوان قطبنمای شما عمل خواهد کرد. برای انجام این کار، باید به چند سوال پاسخ دهید:
- هدفمان چیست؟
- چرا این کار را انجام میدهیم؟
- چطور آن را انجام میدهیم؟
- امیدواریم به چه چیزی دست یابیم؟
- (نقطه فروش منحصر به فرد) ما چیست؟
بعد از اینکه به همه این سوالات پاسخ دادید، همیشه آنها را پیش روی خود نگه دارید. هر زمان که هویت برند خود را ارتقا دادید، آنها را دوباره بخوانید تا مطمئن شوید که به بیانیه ماموریتتان وفادار ماندهاید.
2- مخاطبان هدف خود را مشخص کنید
یک گام طبیعی پس از بیانیه ماموریت، تعیین این موضوع است که مشتریان شما چه کسانی خواهند بود. این امر به عواملی مانند مکان، منوی رستوران و دکوراسیون آن بستگی دارد.
* ضرورت تکمیل
اگر رستوران شما در کنار محوطه دانشگاه قرار دارد و غذا و نوشیدنی مقرونبهصرفه سرو میکنید، واضح است که بیشتر مشتریان شما دانشجویان دانشگاه خواهند بود. از طرف دیگر، فرض کنید رستوران خود را در محلهای ثروتمندنشین در کنار ساختمانهای اداری باز کردهاید. در این صورت، ممکن است به مکان مناسبی برای ناهارهای کاری مجلل تبدیل شوید.
تعیین مخاطب هدف به شما کمک میکند تا یاد بگیرید چگونه با مشتریان خود ارتباط برقرار کنید. همچنین بینش مهمی را در مورد بهبود خدمات مشتری و اجتناب از نظرات منفی نشان میدهد.
3- روی موقعیتیابی برند کار کنید
موقعیتیابی برند به تصویر رستوران شما در ذهن مشتری اشاره دارد. به طور دقیقتر، در مورد استراتژیای است که برای متمایزکردن برند خود استفاده میکنید.
موقعیت شما در بازار رستوران باید بر اساس منوی ارائه شده، قیمت، مکان رستوران شما و همچنین نحوه تبلیغ کسبوکارتان باشد. مشخص کنید که رقبای شما چه کسانی هستند و نقاط قوت و ضعف شما در مقایسه با آنها چیست.
4- ظاهر رستوران خود را سفارشی کنید
از لوگو گرفته تا بستهبندی، دکور، رنگها، حروف، تابلوها و موارد دیگر، ظاهر رستوران شما باید با بیانیه ماموریت شما هماهنگ باشد. اگر میخواهید یک فستفود کوچک باز کنید، احتمالاً به سراغ رنگها و فونتهای پررنگ خواهید رفت. درعینحال، یک رستوران درجهیک از رنگهای تیره و خنثی و تایپوگرافی خاص بهره بیشتری خواهد برد.
اگر خدمات تحویل غذا ارائه میدهید، برای طراحی بستهبندی و لوازم چاپی زمان صرف کنید. بستهبندیهای شما باید شامل لوگوی شما، آدرس شبکههای اجتماعی و وبسایتی باشد که افراد میتوانند از طریق آن غذا سفارش دهند.
5- نام تجاری برند خود را ثابت نگه دارید
ثبات یکی از حیاتیترین جنبههای برندسازی موفق رستوران است. شما باید همان حالوهوا را هم به صورت آنلاین و هم آفلاین ایجاد کنید. همین امر در مورد مارکتینگ رستوران نیز صدق میکند. هر چیزی که چاپ میکنید، از آگهیها گرفته تا پوسترها یا کارتهای ویزیت، باید متناسب با هویت برند شما باشد. همچنین باید یونیفرم مناسبی با لوگوی خود برای کارکانتان طراحی کنید.
6- یک شعار جذاب طراحی کنید
شعارها بخشی از فرهنگ عامه شدهاند. شعار تبلیغاتی مک دونالد «من عاشقش هستم» بسیار صادقانه است، زیرا بسیاری از افراد واقعا غذاهای مک دونالد را دوست دارند.
7- در فعالیتهای اجتماعی شرکت کنید
یکی از خلاقانهترین ایدههای برندسازی برای رستورانها مشارکت در فعالیتهای اجتماعی مختلف است. به عنوان مثال، میتوانید رویدادهای ورزشی را تدارک ببینید یا برای رویدادهای خیریه غذا اهدا کنید.
8- عکسهای منحصربه فرد از غذاهایتان بگیرید
در وبسایت یا رسانههای اجتماعی خود، هرگز قدرت تصاویر را برای تأثیر ماندگار بر مشتریان دست کم نگیرید. وقتی صحبت از برند رستوران به میان میآید، با عکسهای غذای شما مشتریان باید هوس غذا کنند.
9- به نظرات به یک سبک پاسخ دهید
پاسخگویی شما به نظرات، به ویژه نظرات منفی، لحن ارتباط شما با مشتریانتان را چه به صورت آنلاین و چه آفلاین تعیین میکند. بااینحال، این ایده خوبی نیست که به کارکنان مختلف خود اجازه دهید به نظرات پاسخ دهند، زیرا هر یک سبک بیان خودشان را خواهند داشت. بهتر است یک نفر را موظف کنید به همه نظرات به گونهای پاسخ دهد که نشاندهنده برند رستوران شما باشد.
استراتژیهای برندسازی رستوران
1- داستان خود را تعریف کنید
مردم عاشق داستان خوب هستند. وقتی میدانیم غذایی که میخوریم در یک آشپزخانه کوچک طبخ شده یا جایزهای برنده شده یا برای خانواده سلطنتی سرو شده است، پیوند بیشتری با آن رستوران احساس میکنیم.
2- مخاطبان خود را با به اشتراک گذاشتن تصاویرشان تشویق کنید
اگر واقعاً میخواهید به مشتریان خود احساس خاص بودن بدهید، عکسهایی که میگیرند و منتشر میکنند را در صفحه خود بازنشر دهید.
3- با خدمات تحویل غذا شریک شوید
برای شروع تحویل سفارشات به یک کارمند تحویل اختصاصی نیاز ندارید. میتوانید با شرکتهای تحویل غذا مثل اسنپ فود همکاری کنید.
4- در پلتفرمهای شبکههای مجازی فعالیت کنید
چند پلتفرم (مثلاً فیسبوک و اینستاگرام) را انتخاب کنید و هر کدام را حداقل دو یا سه بار در هفته به روز کنید. عکسها و ویدیوهایی از غذاهای داغ، دکوراسیون جدید هیجانانگیز، مشتریان خوشحال یا گارسونها پست کنید. به نظرات، سوالات و حتی شکایات مشتریان در شبکههای اجتماعی پاسخ دهید. علاوه بر مشاجره با مشتری ناراضی، بدترین کاری که میتوانید آنلاین انجام دهید نادیده گرفتن آنهاست.
5- کارکنان خود را معرفی کنید
به مشتریان اجازه دهید با سرآشپز و سایر کارکنان رستورانتان ملاقات کنند و نمایههای کارمندان را مشخص کنند تا باعث شود مشتریان شما تا احساس بهتری نسبت به فرهنگ و برند شرکت شما داشته باشند.
6- بررسی کنید که اطلاعات آنلاین شما صحیح باشد
جای تعجب نیست که 89 درصد از مصرف کنندگان قبل از صرف غذا در مورد یک رستوران به صورت آنلاین تحقیق میکنند. اطلاعات تماس خود و سایر اطلاعات ضروری مانند آدرس، شماره تلفن، ساعت کاری، منوی فعلی و موارد دیگر را کنترل کنید. مثلا اطلاعات شما در گوگلمپ باید همواره صحیح و آپدیت باشد.
7- مطمئن شوید که منوی آنلاین شما بهروز است
وقتی نوبت به زمان تصمیمگیری میرسد، اکثر خانوادهها از روی منوها محل صرف غذای خود را انتخاب میکنند. مطمئن شوید که منوهای فصلی خود را به روز کردهاید.
چه عناصری هویت برند را تشکیل میدهند؟
هنگامی که هویت و صدای برند واضحی را تعریف کردید، میتوانید عملاً عناصر اصلی برند خود را طراحی کنید. از ویترین فروشگاه شما گرفته تا منوی شما و رسانههای اجتماعی شما، فرصتهای بیشماری برای برندسازی بصری رستوران وجود دارد.
1- پالت رنگ
رنگ چیز قدرتمندی است. مردم ارتباط قوی با رنگ دارند، و زمانی که شما این تداعیها را درک کردید، میتوانید از رنگ به صورت استراتژیک برای الهام بخشیدن به افکار، احساسات و واکنشهای خاص با مخاطبان خود استفاده کنید. روانشناسی رنگ ها در رستوران اصول و قواعد خاص خود را دارد که نباید از آن غفلت کنید.
2- لوگو
لوگوی شما هسته اصلی برند شماست. یک لوگوی منحصر به فرد شما را از رقبایتان متمایز میکند و باعث میشود در خاطرهها بمانید.
3- وبسایت
قبل از اینکه کسی تصمیم بگیرد به رستوران شما بیاید، احتمالاً شما را آنلاین پیدا میکند. به همین دلیل است که وب سایت شما بسیار مهم است. با یک طراح وب ماهر کار کنید که برند شما را درک میکند و میتواند هویت برند شما را به طور یکپارچه در وب منعکس دهد.
4- منو
مطمئن شوید که منوی شما جذاب و حرفهای به نظر میرسد. از طریق کلمات، رنگها، اشکال و تصاویر، غذاهای خود را وسوسهبرانگیز نشان دهید.
5- تابلوها
در حالی که تابلوی اصلی شما تابلوی بیرونی است، تابلوهای کوچکتر را در سرتاسر رستوران خود فراموش نکنید، از جمله فضای کارکنان، سرویسهای بهداشتی، ساعات کار و موارد دیگر. نام تجاری شما باید روی هر تابلویی قرار داشته باشد.
6- فضا یا محیط داخلی
در فضای فیزیکی رستوران خود، به لباس کارکنان، دکور میز، ظروف و موارد دیگر توجه کنید. از پالت رنگ، سبک رستوران و ارزشهای برند خود برای انتخابهای طراحی داخلی خود استفاده کنید. مهمترین عناصر محیط رستوران عبارتند از:
- نورپردازی
- دکور داخلی
- ظروف سرویس دهی و سایر جزئیات روی میز
- طرح رنگی
- موسیقی رستوران
- لباس کارکنان
7- آیتمهای بیرونبر
از فنجان گرفته تا کارت ویزیت و بستهبندیها رستوران شما دارای اقلامی است که مشتریان میتوانند آن ها را بیرون ببرند، به اشتراک بگذارند. نام برند خود را روی تمام این موارد قرار دهید.
8- شبکه های اجتماعی
تاثیر شبکههای اجتماعی بر هویت برند یکی از جنبههای مهم و پراهمیت در دنیای امروزی است. این شبکهها به عنوان یک پل ارتباطی بین برندها و مخاطبان عمل میکنند و تاثیرات زیادی بر هویت و شناخت برند دارند. در زیر به برخی از این تاثیرات اشاره میکنم:
1. ارتباط مستقیم با مخاطبان: شبکههای اجتماعی امکان برقراری ارتباط مستقیم و دوطرفه بین برند و مخاطبان را فراهم میکنند. این ارتباطات میتوانند به ایجاد احساس ارتباط نزدیکتر با برند و تقویت هویت آن کمک کنند.
2. افزایش امکان دیده شدن: حضور برند در شبکههای اجتماعی باعث افزایش امکان دیده شدن آن میشود. این امر میتواند به افزایش شناخت و آگاهی از برند و هویت آن کمک کند.
3. ایجاد تجربه مشارکتی: شبکههای اجتماعی به برندها امکان میدهند تا تجربههای مشارکتی برای مخاطبان ایجاد کنند. این تجربهها میتوانند هویت برند را تقویت کرده و باعث ارتباط عمیقتر با مخاطبان شوند.
همچنین بخوانید: تولید محتوا برای رستوران در اینستاگرام
4. انتقال ارزشهای برند: از طریق انتشار محتوا و ارتباط با مخاطبان، برندها میتوانند ارزشها، مسائل مهم و دیدگاههای خود را به مخاطبان انتقال دهند. این ارزشها و ایدهها میتوانند به عنوان بخشی از هویت برند شناخته شوند و باعث ارتباط عمیقتر با مخاطبان شوند.
در کل، شبکههای اجتماعی با توانایی فراهم کردن ارتباطات مستقیم، افزایش دسترسی به مخاطبان، ایجاد تجربههای مشارکتی و انتقال ارزشها، تاثیر چشمگیری بر هویت برند دارند و به عنوان یک ابزار حیاتی در استراتژی بازاریابی رستوران محسوب میشوند.
جمعبندی
با توجه به تعداد و تنوع رستورانهای امروزی، برندسازی رستوران برای برجسته شدن در میان انبوه رستورانها ضروری است. این اشتباه را مرتکب نشوید که فرض کنید فقط رستورانهای زنجیره ای بزرگ به برندسازی نیاز دارند یا میتوانند از آن بهره ببرند.
رستورانهای کوچک نیز باید زمان و تلاش خود را صرف ساختن یک برند ماندگار کنند. با استفاده از ایدههای برندسازی رستوران در بالا، شما نیز میتوانید شروع به ایجاد یک حضور به یاد ماندنی برای رستوران خود کنید.