نرم‌افزار باران

عیدی برای سال 1402 چقدر است؟ محاسبه دقیق عیدی کارگران سال 1402

مقاله عیدی 1402

با نزدیک شدن به پایان هر سال، بسیاری از کارکنان می‌خواهند بدانند در پایان سال چقدر عیدی دریافت می‌کنند. برخی از کارفرماها و حسابداران نیز با چالش محاسبه دقیق عیدی کارمندان با میزان فعالیت‌ها و شرایط کاری متفاوت رو‌به‌رو هستید، اگر جزو این دو دسته از افراد هستید یا می‌خواهید از جدیدترین تغییرات عیدی سال 1402 باخبر باشید، با ما تا انتهای این مقاله از بلاگ باران همراه باشید.

تصویر کارتونی کارکنان یک شرکت

مبلغ عیدی کارگران در سال 1402 چقدر است؟

طبق تصمیم شورای عالی کار، حقوق و دستمزد کارگران در سال ۱۴۰۲، ۲۷ درصد افزایش یافته است. براین اساس حداقل عیدی که کارگران در اسفند ماه ۱۴۰۲ دریافت می‌کنند، معادل مبلغ 10.165.680 تومان است و حداکثر عیدی نیز تا سه برابر حداقل دستمزد ماهانه یعنی حدود مبلغ 15.924.852 تومان است.

 نحوه محاسبه عیدی برای کارگران

مبلغ عیدی طبق آخرین حقوق و مزایای دریافتی ازجمله: پایه حقوق، اضافه کاری، کارانه و..و با درنظرگرفتن روزهای کارکرد افراد در طول یک سال محاسبه می‌شود.

فرمول محاسبه عیدی بدین شرح است:

(2 * مزایای شغل) + سابقه سنوات + حقوق پایه

البته این مبلغ برای کارگران با سقف یکسال متفاوت است که در ادامه نحوه محاسبه آن را نیز بیان می‌کنیم.

 میزان عیدی کارگران با سقف یکسال

بر اساس قانون کار کمترین میزان قانونی عیدی برای هر کارگر، نباید از ۶۰ روز دستمزد آنها کمتر باشد. حداقل دستمزد روزانه در سال ۱۴۰۲ برابر با 428.769.1 ریال است. اگر این مبلغ را در عدد ۶۰ ضرب کنیم، حداقل مبلغ عیدی محاسبه می‌شود. بر اساس همین قانون، مبلغ عیدی کارمندان نباید از ۹۰ روز دستمزد آنها بیشتر شود. اگر حداقل دستمزد روزانه (مبلغ  428.769.1 ریال) را در ۹۰ ضرب کنیم، حداکثر مبلغ عیدی نیز محاسبه می‌شود.

حداقل عیدی

حداقل دستمزد روزانه ×  60

حداکثر عیدی

حداقل دستمزد روزانه ×  90

با فرمول فوق می‌توانید حداقل و حداکثر مبلغ عیدی را محاسبه کنید. البته نباید فراموش کنید که به مبلغ عیدی همچون درآمد حقوق، مالیات تعلق می‌گیرد.

نحوه محاسبه مالیات عیدی 1402، مالیات عیدی برای سال 1402 چقدر است؟

بر اساس قانون مالیات‌های مستقیم، نرخ مالیات بر عیدی کارگران، ۱۰ درصد مبلغ عیدی محاسبه می‌شود. کارفرما می‌بایست مالیات عیدی کارگران را تا حداکثر ۱۰ روز بعد از پرداخت عیدی به حساب سازمان امور مالیاتی واریز کند. اگر کارفرما هستید، می‌توانید به دو روش این کار را انجام دهید:

  1. آنلاین و از طریق سامانه مالیات حقوق
  2. آفلاین و از طریق نرم‌افزار Salary

لازم به ذکر است طبق قانون معافیت مالیاتی، سقف معافیت مالیات عیدی طبق ماده (84) قانون ماليات‌‌های مستقيم اصلاحی 1394/04/31 ، مبلغ یک میلیارد و دویست میلیون ریال است. میزان مالیات بر حقوق کارکنان دولتی و غیر دولتی بیش از مبلغ مذکور در ماده 84 این قانون، تا 7 برابر آن، مشمول مالیات سالانه 10درصد و بیشتر از آن، 20درصد است.

مبلغ عیدی برای بازنشتگان تامین اجتماعی 1402

طبق مصوبه هیئت وزیران، مبلغ عیدی بازنشستگان و مستمری‌بگیران تامین اجتماعی در سال گذشته و مبلغ عیدی بازنشستگان تامین اجتماعی با بیست سال سابقه، یک میلیون و هشتصد هزار تومان، تعیین شده است. همچنین،  مبلغ ۵۰۰ هزار تومان برای حق عائله‌مندی و به‌ ازای هر فرزند تحت تکفل نیز ۲۰۰ هزار تومان، به مبلغ عیدی اضافه شد. واریز عیدی بازنشستگان تامین اجتماعی از پانزدهم اسفند ماه سال جاری شروع می‌شود و بر اساس حروف الفبا ادامه می‌یابد.

رابطه مرخصی استعلاجی با عیدی

براساس ماده ۷۴ قانون کار، مدت مرخصی استعلاجی که به تایید سازمان تامین اجتماعی رسیده باشد، جزء سوابق کاری کارگران در نظر گرفته می‌شود. اگر کارگری مرخصی استعطلاجی او به تایید سازمان رسیده باشد، مشمول پرداخت عیدی، پاداش و مزایا ازجمله حق اولاد، حق بن و سنوات خدمت می‌شود. نحوه محاسبه فرمول عیدی در این شرایط، همانند عیدی سالانه است. اما اگر مرخصی کارمندی به تایید سازمان تامین اجتماعی نرسیده باشد، از سوابق کل وی کم خواهد شد.

قوانین عیدی و سنوات کارگران و کارمندان

برخی از قوانین عیدی و پاداش سالانه کارگران شاغل عبارت‌اند از:

  • تمامی کارفرمایان کارگاه‌های مشمول قانون کار مکلف‌اند به تمامی کارگران خود به نسبت یک سال کار، معادل شصت روز آخرین مزد،‌ به‌عنوان عیدی و پاداش بپردازند. مبلغ پرداختی نبایستی از معادل نود روز حداقل مزد روزانه قانونی بیشتر باشد.
  • مبلغ پرداختی به کارکنانی که کمتر از یک سال در کارگاه کار کرده‌اند، باید به مأخذ 60 روز مزد و به نسبت ایام کارکرد در سال، محاسبه‌شود. مبلغ پرداختی عیدی نباید از یک‌دوازدهم سقف تعیین‌شده ماده این قانون بیشتر باشد.
  • در کارگاه هایی که مطابق رویه جاری، کارگاه بیش از مبالغ فوق پرداخت کند، عرف کارگاه معتبر است.
  • کارفرما باید تا یک هفته قبل از سال جدید، عیدی کارگران را پرداخت کند.
  • عیدی کارگران و کارمندان باید به صورت نقدی و ماهانه پرداخت شود.
  • عید کارگران و کارمندان مشمول مالیات می‌شود.
  • کارگرانی که سابقه کاری آن‌ها کمتر از یک سال است، مبلغ عیدی آن‌ها به نسبت روزهای کارکرد در سال و با احتساب 60 روز مزد به عنوان مبنای محاسبه، تعیین می‌شود.
  • مبلغ پرداخت شده برای هر ماه، نباید از یک دوازدهم سقف تعیین شده بیشتر باشد.

باید به این نکته نیز اشاره کنیم که عیدی کارگران مشمول قانون کار با کارمندان دستگاه‌های دولتی متفاوت است و در آخر سال توسط دولت تعیین می‌شود.

جمع بندی

همان طور که در این مقاله گفتیم میزان پرداخت عیدی کارگران این گونه محاسبه می‌شود که مبلغ دو ماه پایه حقوق به‌عنوان حداقل و سه ماه پایه حقوق به‌عنوان حداکثر میزان عیدی دریافتی است؛ البته میزان عیدی کارگران بسته به مدت قرارداد و کارکرد آنها متفاوت است.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *