چه در زمینه تولید یا فروش پوشاک فعالیت کنید، و چه به فکر راه اندازی فروشگاه اینترنتی پوشاک باشید؛ کسب و کار شما نیاز به نظارت دقیق دارد که میتواند توسط یک حسابدار با شیوههای حسابداری صحیح انجام شود. اما نقش حسابدارها برای کسبوکارها فراتر از از اعداد و ارقام است. در این مقاله شما را با حسابداری پوشاک و هر آنچه لازم است در این خصوص بدانید، آشنا میکنیم.
انواع فروش در پوشاک فروشی چگونه است؟
روشهای متنوعی برای فروش وجود دارد؛ از جمله فروش نقد، نسیه، اقساطی و امانی، که در ادامه آن را توضیح میدهیم.
فروش نقدی
در این روش مشتری بعد از دریافت کالا بلافاصله قیمت آن را میپردازد و فاکتور فروش صادر میشود.
فروش نسیه
در این حالت بعد از تحویل کالا به مشتری مدت زمانی معمولا بین 30 تا 90 روز برای پرداخت هزینه کالا تعیین میشود و بعد از اتمام این دوران مشتری پول را میپردازد.
فروش اقساطی
در فروش اقساطی کالا به مشتری تسلیم میشود؛ اما هزینه آن در زمان مقرر در قالب اقساط تعیین شده به فروشنده پرداخت خواهد شد.
فروش امانی
بسیاری از فروشگاهها برای افزایش فروش و دامنۀ بازار، بیشتر کالاهای خود را به شهرستانها و سایر فروشگاهها میفرستند تا کالا فروخته شود.
این حساب، ماهیت یک حساب سود و زیانی را دارد و ماندۀ آن نشاندهندۀ سود یا زیان حاصل از فروش کالای امانی است.
اعمال تخفیفات در حسابداری فروشگاه پوشاک
بسیاری از فروشندگان براى افزایش حجم فروش خود، افزایش وفاداری مشتریان، و جذب مشتری در پایان فصل، هنگام مناسبتها، یا به برخی از مشتریان وفادار خود تخفیف میدهند.
تخفیف یعنی مبلغی از بهای متعارف کالای مورد معامله کسر شود. اینگونه تخفیفها برای خریدار تخفیف نقدی خرید، ماهیتی بستانکار و برای فروشنده تخفیف نقدی فروش، ماهیتی بدهکار دارد.
انواع تخفیفات در حسابداری
- تخفیفات تجاری
به مبلغی که از فهرست بهای کالاهای فروخته شده کسر میشود، تخفیف تجاری میگویند. فروشنده قیمت فاکتور یا قیمت فروش را با کسر تخفیف تجاری از قیمت ذکر شده تعیین میکند. این نوع تخفیف در دفاتر ثبت نمیشود. به طور کلی، تخفیف تجاری به خریداران عمده اعطا میشود.
- تخفیفات براساس توافق طرفین
این تخفیف همانطور که از نام آن پیداست، براساس توافق بین خریدار و فروشنده صورت میگیرد. این نوع تخفیف در دفاتر ثبت نمیشود.
- تخفیفات به دلیل عیب و نقص کالا
گاهی کالا به دلیل وجود عیب و نقص برگشت داده میشود. این حالت در دفاتر حسابداری ثبت آن به صورت برگشت از فروش و تخفیف است و ماهیت این حساب بستانکار است.
- تخفیفات نقدی خرید یا فروش
در این روش قیمت درج شده کالای فروخته شده کاهش مییابد. ماهیت حساب تخفیفات نقدی بدهکار است.
مراحل حسابداری پوشاک
حسابداری پوشاک یک روش مطمئن برای نظارت بر دخل و خرج فروشگاه شماست و شامل مراحل زیر میشود:
- ثبت هزینههای تولید و خرید مواد اولیه
ثبت هزینههای مستقیم و غیرمستقیم به مدیریت موثر امور مالی فروشگاه شما کمک میکند. هزینههای مستقیم هزینههایی هستند که مستقیماً به تولید یک کالای خاص مرتبط هستند، از جمله هزینههای مواد اولیه و نیروی کار مورد استفاده در تولید لباس. هزینههای غیرمستقیم با تولید کالا مرتبط نیستند و شامل هزینههای انواع خدمات شهری، تعمیر و نگهداری تجهیزات و حملونقل میشوند. استفاده از روشهای حسابداری بهای تمام شده برای تخصیص دقیق هزینهها و پیگیری هزینهها در طول فرآیند تولید میتواند بینش ارزشمندی را برای کاهش هزینهها ارائه دهد.
- مدیریت موجودی انبار
مدیریت مؤثر موجودی برای کنترل هزینههای مرتبط با موجودی اضافی و موجودی انبار ضروری است. اتخاذ سیستمهای مدیریت موجودی که امکان مشاهده بیدرنگ سطوح موجودی و روند تقاضا را فراهم میکنند، به بهینهسازی سطح موجودی و کاهش هزینههای حمل و نقل و انبارداری کمک میکنند.
- ثبت فروش و درآمدها
شما باید معادل قیمت پوشاکی را که در طول دوره به فروش میرسانید در حسابی تحت عنوان «درآمد فروش» یا «فروش کالا»ثبت کنید. با ثبت این اطلاعات میتوانید به درآمد، بدهی و هزینههای کسبوکار خود دسترسی داشته باشید.
- گزارشگیری و تجزیهوتحلیل گزارشات
با نرم افزار حسابداری میتوانید گزارشهای مالی استاندارد مانند ترازنامه، صورت سود و زیان و صورت جریان نقدی را تولید کنید. این گزارشها بینشهایی را در مورد سلامت مالی فروشگاه شما ارائه میدهند.
نکاتی در مورد بودجه بندی در حسابداری پوشاک
بودجه بندی دقیق در حسابداری پوشاک برای افزایش سودآوری فروشگاه شما ضروری است. رعایت نکات زیر به شما در ایجاد یک فرآیند بودجه بندی اصولی کمک میکند.
- تنظیم بودجه ماهانه و سالانه
تنظیم بودجه ماهانه و سالانه یک نقشه راه مالی است. درآمد مورد انتظارتان و هزینههای پیش بینی شده را مشخص میکند. این راهنمای مالی نه تنها تصمیمات تجاری را هدایت میکند، بلکه فروشگاه را در برابر مشکلات مالی احتمالی حفظ میکند. برخی از نرم افزارهای حسابداری ابزارهای بودجه بندی ارائه میدهند.
- کنترل هزینههای جاری
مدیریت هزینههای کسب و کار برای سلامت مالی آن ضروری است. این هزینهها به دو نوع ثابت و متغیر تقسیم میشوند. هزینههای ثابت، مانند اجاره و حقوق، بدون توجه به فروش یا خروجی ثابت باقی میمانند. از سوی دیگر، هزینههای متغیر مانند مواد اولیه و هزینههای بازاریابی بر اساس فعالیت تجاری تغییر میکند. مدیریت صحیح این هزینهها کلید تضمین سودآوری است.
- کنترل هزینههای نیروی کار
هزینههای نیروی کار باید با دقت مدیریت شود، بدون اینکه دستمزد و شرایط کار منصفانه کارکنان به خطر بیفتد. بهرهوری در تولید و آموزش کارکنان، راهکارهای موثری برای کنترل هزینههای نیروی کار با حفظ کیفیت هستند.
- رعایت قوانین مالیاتی
فروشگاه شما باید سوابق مالیاتی دقیق داشته باشد. باید در فاکتورهای فروش خود مالیات را محاسبه کرده و صورتهای مالی خود را به طور منظم تکمیل کنید.
بودجهبندی دقیق و رعایت نکات فوق به برنامهریزی برای آینده و اتخاذ تصمیمات مالی آگاهانه کمک میکند.
مزایای حسابداری دقیق پوشاک
حسابداری حرفه ای و دقیق برای هر مغازه ای مهم است اما در کسب و کار هایی مانند پوشاک فروشی که میزان گردش مالی و رفت و آمد مشتری زیاد است؛ حسابدای دقیق نه یک فایده بلکه از واجبات کار میشود. بخشی از مهم ترین فواید حسابداری دقیق و حرفه ای را برای شما آورده ایم:
- آگاهی از میزان موجودی محصولات
- اطلاع از میزان دقیق تراکنشهای فروش، خرید، تخفیف و مرجوعیها
- نگهداری اطلاعات حسابهای بانکی، چکهای دریافتی و چکهای پرداختی، اطلاعات بدهکار و بستانکار
- اطلاعات دقیق در مورد طرف حسابها و امکان گرفتن مغایرت حساب با آنها
- محاسبه میزان سود و یا زیان فروشگاه
- ارائه گزارشهای حسابداری به موقع و دقیق
- امکان مکانیزه کردن صندوق و زدن بارکد به اجناس
- اطلاع از هزینههای انجام شده و پیش بینی هزینههای آینده
مزایای نرم افزار حسابداری پوشاک
مزایا نرمافزار حسابداری پوشاک برای کسب و کار ها بی شمار است ولی بخشی از آنهارا در اینجا ذکر میکنیم:
- تغییر قیمت لحظهای
- امکان ارتباط با فروشگاه پوشاک اینترنتی
- ثبت سریع فاکتور خرید وفروش
- اتصال به دستگاه پوز
- طراحی فاکتور فروش
- تهیه گزارشات متنوع
همچنین بخوانید: لبست قیمت نرم افزار حسابداری پوشاک
وظایف حسابدار فروشگاه پوشاک
- محاسبه حقوق و دستمزد
اگر کارمندان تمام وقت داشته باشید، علاوه بر محاسبه حقوق و دستمزد مواردی مانند تهیه لیست بیمه تامین اجتماعی نیز وجود دارد.
- محاسبه سود و درآمد
در صنعت خرده فروشی، زمان بسیار مهم است؛ زیرا فروش بر اساس حجم است. حساب کردن تک تک کالاهای فروخته شده خسته کننده خواهد بود، و اینجاست که حسابداران میتوانند با استفاده از یک نرمافزار حسابداری پوشاک به محاسبه درآمد شما کمک کنند. گزارشگیری درآمد که شامل گزارش سالانه، گزارش روند فروش، تحلیل عمودی و افقی است، زمینهای است که حسابداران در آن تخصص دارند.
فرمولهای محاسبه درآمد و فروش
محاسبه درصد سود پوشاک از مواردی است که در حسابداری پوشاک بسیار مهم است در ادامه مطالب مرتبط با این موضوع عنوان شده اند:
-فروش خالص به صورت زیر محاسبه میشود:
(تخفیفات فروش نقدی + برگشت از فروش) – فروش کالا = فروش خالص
-بهای تمام شدهی کالای فروش رفته به صورت زیر محاسبه میشود:
موجودی کالای پایاندوره – بهای تمامشدهی کالای خریداریشده + موجودی کالای اولدوره = بهای تمامشدهی کالای فروشرفته
-بهای تمام شدهی کالای خریداری شده از فرمول زیر به دست میآید:
هزینه حمل + خرید خالص = بهای تمام شدهی کالای خریداری شده
-خرید خالص از فرمول زیر به دست میآید:
(تخفیفات نقدی خرید + برگشت از خرید) – خرید کالا = خرید خالص
نکته: از جمع موجودی کالای اول دوره و بهای تمام شدۀ کالای خریداری شده، بهای تمام شدۀ کالای آماده برای فروش به دست میآید.
- محاسبه هزینهها
جد از درآمدتان، هزینههای شما به همان اندازه مهم هستند. هزینهها میتواند هزینههای عملیاتی یا هزینههای سرمایهگذاری شما باشد. هزینههای عملیاتی شامل هزینه کالاهای فروخته شده میشود، در حالی که هزینههای سرمایهگذاری شامل هزینههایی است که برای تامین مالی کسبوکار شما صرف میشود.
- تهیه گزارشات مالی
به غیر از نظارت و داده کاوی، حسابداران گزارشی از عملکرد مالی شما نیز تهیه میکنند که شامل صورتهای درآمد تلفیقی، ترازنامه و صورت جریانهای نقدی شما میشود.
- ثبت تراکنشهای مالی
ثبت دقیق کلیه تراکنشهای مالی مربوط به خط پوشاک اعم از سفارشات خرید، مدیریت موجودی و تراکنشهای فروش بر عهده حسابدار است.
- تهیه صورتهای مالی
حسابدار مسئول تهیه صورتهای مالی ماهانه، سه ماهه و سالانه برای تولید پوشاک، از جمله ترازنامه، صورتهای درآمد، صورت سود و زیان و… است.
- تجزیه و تحلیل دادههای مالی
حسابدارها مسئول تجزیه و تحلیل دادههای مالی مربوط به خط تولید لباس، از جمله روند فروش، گردش موجودی، و حاشیه سود و ارائه توصیههایی برای بهبود سودآوری هستند. حسابداری به تصمیمگیریها کمک میکند. اینکه آیا میتوانید کسبوکارتان را گسترش دهید؟ کدام لباس بیشترین فروش را دارد؟ مشتریان چه روزهایی بیشترین پول را برای خرید لباس خرج میکنند؟ کدام اقلام به راحتی فروخته میشوند؟ اینها تنها برخی از مهمترین وظایف یک حسابدار فروشگاه پوشاک است.
جمع بندی
حسابداری میتواند یک فرآیند طولانی و دشوار باشد، به خصوص اگر تجربه نداشته باشید. حسابداری برای یک کسب و کار خردهفروشی با چالش محاسبه و ردیابی موجودی همراه است. شما میتوانید حسابداری را برونسپاری کنید، یک حسابدار داخلی استخدام کنید یا خودتان سعی کنید حسابداری را انجام دهید.
اگر میخواهید خودتان حسابداری را انجام دهید پیشنهاد میکنیم از یک نرمافزار حسابداری پوشاک استفاده کنید. نرم افزار حسابداری امور مالی شما را ردیابی کرده و فرآیند حسابداری را قابل مدیریتتر میکنند. برای شناخت بهترین نرم افزار حسابداری پوشاک کلیک کنید.
1 در مورد “سیر تا پیاز حسابداری پوشاک| هرچه درباره حسابداری نیاز دارید!”
بازتاب: amirali