مدیریت انبار عملیاتی است که انبار شما را سازماندهی و کنترل میکند و اطمینان حاصل میکند که فرایند مدیریت موجودی انبار، نگهداری، چیدن محصولات و بستهبندی و حملونقل کالاها به بهترین شکل ممکن اجرا میشود. بیشتر خردهفروشان بزرگ از ابزارهای اتوماسیون (مانند سیستم مدیریت انبار) برای کنترل این قسمت از زنجیره تأمین خود استفاده میکنند.
همانطور که هر فروشگاه برای بهینه سازی و دقت عملکرد به نرم افزار حسابداری فروشگاهی و هر رستوران به نرم افزار رستوران احتیاج دارد، برای مدیریت صحیح انبار نیز می بایست از نرم افزار مدیریت انبار استفاده کنید.
ما در این مقاله به wms چیست میپردازیم و نکاتی را درخصوص ساماندهی انبار بیان میکنیم. بهرهگیری از این نکات به شما کمک میکند انبار خود را به راحتی مدیریت کنید و وظایف انبارداری را در کمترین زمان ممکن و به صوت بهینه انجام دهید.
* ضرورت تکمیل
چگونه انبار خود را ساماندهی کنید؟
1. طرح کلی انبار
برنامهریزی چیدمان انبار شما با دو هدف انجام میشود:
- ایجاد فضای ذخیرهسازی کافی برای موجودیتان
- فراهم کردن فضای کار کافی برای جابجایی کارکنان و انجام دادن کارهایشان
و این دو هدف به فضایی نیاز دارند که موارد زیر در طراحی آن در نظر گرفته شود:
- محل نگهداری موجودیهای جدید
- محل بستهبندی
- دفتر انبار
- محل اصلی ذخیرهسازی
- محل ذخیرهسازی موجودی اضافی، موجودی خارجشده از فروش
2. برچسبگذاری قفسههای مختلف انبار
مدیریت موثر انبار بدون تعیین موقعیت مکانی موجودی انبار که با برچسب مشخص شده باشد، صورت نمیگیرد. تیم شما باید بتواند با یک نگاه به انبار مکان هر کالایی را ببیند. تصور نکنید چیدمان انبار فقط جنبه ظاهری دارد. بلکه این امر حتی در حساب کتاب مغازه هم تاثیرگذار است.
3. چیدن موجودی در انبار
اکنون انباری دارید که برچسب گذاری شده است. حالا این سوال مطرح میشود که چگونه چیدمان محصولاتتان را تعیین کنید. برای یادگیری انبارگردانی میتوانید مقاله لینک شده را مطالعه کنید.
تمام موجودی دستی را به سه گروه الف، ب، ج تقسیم کنید:
اقلام الف: ارزش بالایی دارند و بیشترین سود را به همراه دارند.
اقلام ب: اغلب به فروش میرسند، اما از ارزش و سودآوری کمتری نسبت به اقلام A برخوردار هستند.
اقلام ج: بقیه موجودی شما که فروش زیادی ندارد و کمترین درآمد را دارد.
4. نترسیدن از چیدن مجدد موجودی انبار
بله – اجرای آن ممکن است به زمان و منابع و زحمت زیادی نیاز داشته باشد. اما یک انبار با چیدمان مطلوب به طور کلی در وقت شما صرفهجویی کرده و هزینههای کل مدیریت زنجیره تأمین شما را بسیار کاهش میدهد. بنابراین مرتباً چیدمان محصولات انبار را ارزیابی کرده و – در صورت لزوم – از نو مرتبسازی کنید.
مثلا: ممکن است بیشترین فروش محصولات شما در تابستان و بدترین فروش شما در زمستان باشد و بالعکس. یا اینکه شما محصولات خاص بیشتری را در تاریخهای خاصی در طول سال بفروشید. یا قیمت برخی از محصولات را تغییر دادهاید که ممکن است فروش چندانی نداشته باشد. بنابراین منطقی است که وقتی زمان تغییر میزان فروش محصولات فرا میرسد، مرتبسازی مجدد این محصولات را در نظر میگیرید – برخی از آنها را دم دست و برخی دیگر را دورتر میگذارید.
5. تجهیزات انبار
مدیریت انبار موفق به معنای داشتن بهترین تجهیزات در انبار شما نیز است. در ادامه برخی از تجهیزات را نام میبریم:
لیست تجهیزات انبار
قفسهبندیها. رایجترین آنها دارای قابهای فلزی با قفسههای چوبی هستند، ساخت آنها آسان و در عین حال مقاوم است. دسترسی از هر دو طرف نیز میتواند بسیار مفید باشد – یک طرف برای قرار دادن، یک طرف برای خارج کردن.
لوازم حمل دستی، باربر، لیفت تراک، استاکرها. کارکنان مسئول جمعکننده به یک وسیله احتیاج دارند که وسایل را به منظور بستهبندی یا قرار دادن در قفسهها درون آن بگذارند.
مواد داخل بستهبندی جعبههای حملونقل. این موارد محافظهای داخل کارتنها مانند پلاستیکهای حبابدار، پوشالهای کاغذ یا بالشتکهای هوا.
چاپگر لیزری با کیفیت خوب A4 برای فاکتورها و یک چاپگر برچسب حمل و نقل 6 × 4 اینچی (Dymo برای این کار عالی است). برای چاپگر A4 خود به سرعت چاپ صفحه اول، سرعت چاپ چندین صفحه و هزینه هر صفحه فکر کنید.
رایانه (رایانه لوحی). برای ارسال سفارشات – چاپ برچسبها، علامتگذاری سفارشات برای حمل
تجهیزات اندازهگیری ماننده ترازو و باسکول. این تجهیزات تمام محمولههای بستهبندی شده را وزن کرده و جزئیات را به سیستم شما ارسال میکنند.
دوربین مدار بسته. این مورد گزینهای عالی برای جلوگیری از سرقت است.
سیستم مدیریت انبار (WMS)
سیستم مدیریت انبار، نرمافزاری کاربردی است که به کنترل موجودی روزانه در انبار کمک میکند و فرایند انبارداری کالاها را میتوان با این سیستم بهینه کرد.
فرایند انبارداری یک فرایند طولانی و چند مرحله است و شامل مراحل: گرفتن محصولات از تامین کنندگان، حفظ سطح موجودی و رساندن این کالاها به دست مشتریان، سازماندهی و پردازش اطلاعات مهم میشود. یک سیستم مدریت انبار خوب باید این فرایندها را ساده کرده، هزینهها را کاهش دهد و کارایی را به حداکثر برساند.
سامانه جامع مدیریت کالا و خدمات پس از ترخیص (WMS)
سامانه جامع مدیریت کالا و خدمات پس از ترخیص با هدف پیگیری کالا در مسیر و مقصد با ایجاد شناسه انبار پدید آمده است.
یکی از قوانین خروج کالا از گمرک داشتن کد انبار یا شناسه انبار میباشد. از جمله امکانات این سامانه، تعیین و تشخیص نوع پروانه و یا صاحب کالا برای انتخاب انبار به عنوان مقصد در گمرک است که انبار با وارد کردن شماره سریال یا کد صاحب کالا دسترسی به استفاده از شناسه را صادر مینماید.
پس از باز کردن نشانی اینترتنتی www.wms.ir تولیدکننده قادر به ورود به سامانه (که قبلا در آن ثبت نام کرده است)، ثبت نام انبار، ثبت نام تولیدی، پیگیری ثبت انبار یا تولیدی و بازیابی رمز ورود است.
تمامی واحدها و شرکتهای تولیدی باید اطلاعات مربوط به کالاها و مواد اولیه خود را در این سامانه به ثبت برسانند.
با ثبت نام در این سامانه علاوه بر امکانات ذکر شده، تولیدکنندگان میتوانند از تسهیلات زیر نیز استفاده کنند.
- ثبت خروج از انبار
- موجودی انبار بر اساس پته مرجع و فاکتور انبار
- ورود پته و گزارشهای پتههای ورودی و خروجی
- اعلام نپذیرفته شدن پته گمرکی
- گزارش موجودی صاحب کالا
- کارتابل انبارداری
- گزارش TSC
تفاوت مدیریت موجودی (IMS) و مدیریت انبار WMS
مدیریت موجودی کالا و مدیریت انبار گرچه مشابه یکدیگر هستند اما تفاوت اصلی آن ها در این است که WMS بر روی همه جزئیاتی انبار مترکز است؛ در حالی که مدیریت موجودی (IMS) نظارت گسترده ای بر عملکردهای تجاری موجودی دارد. به عنوان مثال، یک سیستم مدیریت انبار (WMS) موقعیت مکانی دقیق یک کالا را در یک انبار نشان میدهد، درحالی که یک سیستم مدیریت موجودی (IMS) فقط به کاربر میگوید که یک کالا در کدام انبار قرار دارد.
مدیریت موجودی محصولات (IMS) در مقایسه با مدیریت انبار (WMS) از قابلیت کمتری برخوردار است، اما بسته به سیستم مدیریت موجودی که توسط یک کسبوکار مورد استفاده قرار میگیرد ممکن است پیچیده باشد.
جمعبندی
مدیریت انبار حوزهای است که در صورت مدیریت نادرست ممکن است باعث نابودی کسبوکارتان شود و بالعکس در صورت مدیریت موفق کاری میکند که مشتریان بارها و بارها به شما اعتماد کنند. ما به شما قول میدهیم اگر نکاتی که در این مقاله آمده است را رعایت کنید، انبار شما مانند ساعت کار میکند و سفارشات مشتری را سریعتر و دقیقتر از همیشه انجام میدهید.