صورت سود و زیان یک گزارش مالی است که مجموع درآمد و هزینههای یک کسب و کار را در یک دوره خاص نشان میدهد. صورت سود و زیان بسته به نوع و پیچیدگی شرکتها کمی متفاوت است. در این مقاله شما را با صورت سود و زیان شرکت های بازرگانی و نحوه تهیه آن آشنا میکنیم. با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید.
اقلام صورت سود و زیان شرکت های بازرگانی
همان طور که گفتیم، صورت سود و زیان شرکتهای مختلف متفاوت است، اگر شما به جای محصولات، خدمات میفروشید، چندین نوع درآمد یا هزینه دارید، بنابراین اقلام صورت و زیان شما ممکن است متفاوت باشد. در ادامه مهمترین اقلام صورت سود و زیان بازرگانی را بیان میکنیم.
1. فروش خالص
این آیتم نشان دهنده خالص فروش یا دریافت نقدی در طول دوره حسابداری است وشامل پول به دست آمده یا دریافت شده از فعالیت تجاری اولیه شرکت است. درآمد اغلب برابر با فروش شماست.
2. بهای تمام شده کالای فروش رفته
بهای تمام شده کالای فروخته شده یا COGS هزینههای مستقیمی هستند که برای تولید محصولات یا ارائه خدمات به مشتریان از جمله نیروی کار مستقیم و مواد انجام میشوند.
موجودی کالا در ابتدای دوره
خرید
کالای آماده برای فروش
موجودی کالا در پایان دوره
بهای تمام شده کالای فروش رفته
3. سود ناخالص
سود ناخالص به عنوان درآمد ناخالص نیز شناخته میشود، سود ناخالص درآمد خالص منهای بهای تمام شده کالای فروخته شده است.
4. هزینههای عملیاتی
هزینههای عملیاتی هزینههای اداری، عمومی و فروش مربوط به اداره کسب و کار برای یک دوره زمانی خاص است. این هزینهها شامل هزینههای اجاره، حقوق و دستمزد، آب و برق، لوازم اداری و هرگونه هزینه غیرمستقیم مورد نیاز برای راه اندازی کسب و کار می شود. همچنین شامل هزینههای غیر نقدی مانند استهلاک نیز میشود.
هزینههای ادارای و عمومی
هزینههای توزیع و فروش
5. سود عملیاتی
درآمد عملیاتی به سود قبل از مالیات، استهلاک، بهره اشاره دارد. برای محاسبه درآمد عملیاتی، تمام هزینهها را از سود ناخالص خود کسر کنید. اگر هزینههای شما کمتر از درآمدتان باشد، درآمد عملیاتی خواهید داشت. در غیر این صورت زیان عملیاتی دارید.
6. سایر درآمدها و هزینه ها
این بخش الزامی نیست، اما بسیاری از کسب و کارها، درآمدها و هزینههای خاص را در بخش دیگری در صورت سود وز یان به صورت جداگانه میآورند. این بخش معمولاً شامل درآمد و هزینههایی است که به عملیات عادی مربوط نمیشوند، مانند سود یا زیان حاصل از فروش داراییهای شرکت، سود و درآمد سود سهام ناشی از سرمایهگذاریها و سایر درآمدها یا هزینههایی که غیرمعمول یا نادر هستند.
مالیات
7. سود خالص
سود خالص، مبلغ باقیمانده درآمد پس از کسر تمام هزینهها است. برای محاسبه این رقم، کل هزینهها را از سود ناخالص خود کم کنید.
نمونه صورت سود و زیان شرکت بازرگانی
مراحل تهیه صورت سود و زیان برای شرکتهای بازرگانی
دو روش اساسی برای تهیه صورت سود و زیان به صورت دستی وجود دارد، یک مرحلهای و چند مرحلهای
- روش تک مرحلهای
در روش تک مرحلهای که عمدتاً توسط شرکتهای خدماتی یا شرکتهای کوچک استفاده میشود، درآمد خالص با کم کردن هزینهها و زیانها از درآمدها و سودها تعیین میشود. در این روش از یک جمع جزء برای همه اقلام خط درآمد و یک جمع جزء برای همه اقلام هزینه استفاده میشود. سود یا زیان خالص در انتهای گزارش ظاهر میشود. همان چیزی که در حسابداری به عنوان «سطر آخر» شناخته میشود.
فرمول محاسبه سود به روش تک مرحلهای به صورت زیر است:
فرمول درآمد خالص
درآمد خالص = (زیانها + هزینهها) – (سودهای غیر عملیاتی + درآمد)
صورت سود و زیان تک مرحلهای، تفکیک هزینهها را بر اساس بخش یا محاسبات حاشیه ناخالص ارائه نمیدهد.
- روش چند مرحلهای
یک جایگزین برای روش تک مرحلهای، است. صورت سود و زیان چند مرحلهای، درآمد و هزینههای عملیاتی را از سایر درآمدها و هزینهها جدا میکند. این کار برای محاسبه درآمد خالص عملیاتی انجام میشود. این روش برای شرکتهای بزرگی که میخواهند سودآوری عملیات اصلی خود را بدانند، مناسبتر است.
سه مرحله روش چند مرحلهای عبارتند از:
مرحله 1: محاسبه سود ناخالص
فرمول سود ناخالص:
سود ناخالص = بهای تمام شده کالای فروش رفته – درآمد
مرحله 2: محاسبه درآمد عملیاتی
فرمول درآمد عملیاتی
درآمد عملیاتی =هزینههای عمملیاتی – سودناخالص
مرحله 3: محاسبه درآمد خالص
فرمول سود خالص
سود خالص = (سایر هزینهها – سایر درآمدها) + درآمد عملیاتی
توجه داشته باشید که مالیات بر درآمد پرداختی ممکن است همراه با هزینهها درج شود یا در انتهای صورتحساب شما، درست بالای خط پایین، کم شود. به جای ایجاد دستی صورت سود و زیان، می توانید از نرم افزار حسابداری برای سادهسازی این فرآیند استفاده کنید. تفکیک دقیق سود و زیان در گزارشهای مالی تصویر کاملی را در مورد سلامت کسب و کارتان به شما نشان میدهد.
جمع بندی در خصوص صورت سود و زیان شرکت های بازرگانی
در این مقاله شما را با اقلام صورت سود و زیان شرکتهای بازرگانی و نحوه تهیه آن آشنا کردیم، اگر سوالی درباره نحوه تهیه صورت سود و زیاد دارید، با رد قسمت نظرات درمیان بگذارید.